duminică, 19 decembrie 2010

Viitorul, la timpul trecut


Istoria oricărui popor poate fi analizată din mai multe puncte de vedere. Faptul că facem referiri la diverse etape ține de faptul că suntem ființe raționale. Cu toate acestea, fiecare popor, fiecare națiune, fiecare țară se plasează la nivele de dezvoltare diferite, nivele culturale diferite. Atât de diferite încât ne intrebăm, uneori, dacă trăim pe aceeași planetă.
Privind în trecut, de foarte multe ori, ne analizăm greșelile și încercăm să ne imaginăm "ce-ar fi fost dacă ...". Dacă n-ar fi fost Ceaușescu ? Dacă n-ar fi fost Iliescu ? Dacă n-ar fi fost Băsescu ? Cu siguranță ar fi fost alții. Bine, bine, alții, dar cum ar fi arătat România, cum am fi trăit astăzi ? Păi, cam tot așa cum trăim astăzi. De ce ? Pentru că așa gândim, așa votăm, așa ne lăudăm și ne condamnăm "cârmacii". Unde greșim ? Aș vrea să pot răspunde, dar e destul de complicat să raspunzi la o asemenea întrebare. Un lucru e limpede, comitem mereu aceeași greșeală. Ceea ce se "vede cu ochiul liber" este că ne e teamă de schimbare, prin urmare votăm și trăim prost de cam multă vreme.
Băsescu și clica lui sunt incoerenți în tot ce fac. Iliescu și PSD-ul au facut ce-au făcut până poporul nu i-a mai vrut. Ceva nu se schimbă. Trăim din ce în ce mai prost și ne conduc aceiași oameni. Hai să ne amintim că Băsescu a făcut parte din toate guvernările de pâna acum, mai întâi ca Ministru al Trasporturilor apoi a trecut la "cârma țării". Iliescu și-a legiferat mandatele până ne-am săturat și noi și PSD-ul de el. Constantinescu a fost o păpușă de paie, care acum se plânge că a fost "lucrat" de seku'. Mai nou, pentru a "se agăța de putere", politicienii noștri inventează diverse alianțe și partide politice.
Cum de sunt posibile toate astea ? E simplu. Opțiunile noastre electorale se plasează exact în această zonă. Nu suntem capabili să inventăm altceva, alte solutii politice, alte partide, alți guvernanți. Ne mulțumim cu aceeați nomenklaturiști, securiști sau, după caz, cu progeniturile lor sau cu urmașii lor ideologici. Ceea ce mai rău este faptul că nu avem cum ieși din criză cu asemenea opțiuni. Cu "falși intelectuali" ca Funeriu, cu "falși economiști" ca Isărescu, cu "falși miniștri" ca Udrea sau Berceanu nu avem cum să "trăim bine". Toate aceste opțiuni sunt uzate, sunt vechi, sunt experimentate îndeajuns pentru a înțelege că "nu merg", aparțin trecutului.
Ce putem face ? Pentru a face ceva, trebuie să știm ce avem de făcut. Pentru a ști, trebuie să gândim, iar pentru a gândi trebuie să nu ne mai mulțumim să alegem, să nu mai căutăm soluțiile în trecut. Sunt de acord că în comparație cu Băsescu, Iliescu e un mare gânditor, iar Constantinescu e chiar un înger. Problema este că aparțin trecutului și niciunul dintre ei nu a reușit să facă nimic într-adevăr bun pentru țară. Doar au cârpit-o. Întocmai cum își cârpește românul cazanul de țuică, până ajunge un morman de lut.
Nu trebuie să ne spună Iliescu sau Constantinescu de ce e incompetent Băsescu, Udrea sau Boc. Nu trebuie să ne explice Isărescu de ce "ne târâim zilele" și că Leul e o monedă în care trebuie să investim". Atăta lucru putem întelege și singuri. E rău, a fost rău și va fi rău dacă nu schimbăm nimic esențial.
Acum vine Iliescu si ne explică ce avem de făcut, iar poporul încântat ascultă ce ne povățuiește"tătucul".  E clar, cum am mai spus-o, că sună bine, dar e târziu, suntem în 2010. Pentru a ieși din criză, pentru a avea un alt viitor decât cel trăit in ultimii 20 de ani, ar trebui să găsim alte soluții, să ne dorim cu adevărat viitorul. Dacă vom alege ce-am mai ales, ne vom întoarce în trecut, nicidecum nu vom păși în viitor, iar asta e imposibil dacă nu ne-o dorim.
Ca să schimbăm ceva trebuie să vrem. Să vrem să trăim liberi, să vrem să nu fim amenințați, să vrem să muncim pe bani adevărați, să nu ne amenințe nimeni soțiile și copiii, să nu fim nevoiți să plecăm la muncă în străinătate, să avem pensii alocații și case. Nu trebuie să vină nimeni să ne amenințe că ni le ia sau să ni le promită. Putem să le avem pe toate dacă ni le dorim și dacă vom alege oameni curați la cuget, dar pentru asta e nevoie să avem noi cugetul curat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu